Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska


dziedzictwo kulinarne logoWojewództwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), zrzeszającej 45 regiony europejskie z takich krajów jak : Szwecja, Dania, Norwegia, Niemcy, Litwa, Łotwa, Białoruś, Ukraina, Szkocja, Chorwacja, Turcja oraz dziesięciu z Polski. Wszystkie regionalne sieci składają się na Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której głównym celem jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych i tradycyjnych produktach. Członkowie Sieci gwarantują, że produkty pochodzą z danego regionu, a tradycje kulinarne i umiejętności są powodem do dumy. Pojęcie kulinarnego dziedzictwa sprowadza się do wspólnego logo, ustalonych kryteriów uczestnictwa dla przedsiębiorstw, wspólnego marketingu i działań na szczeblu regionalnym i europejskim.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzesza obecnie 124 członków, wśród których są producenci żywności wysokiej jakości, przetwórcy, restauracje, gospody i gościńce. Certyfikat członkowski oraz tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych restauracji, gościńców, a także sklepów i zakładów przetwórczych czy gospodarstw agroturystycznych, wskazuje konsumentom i turystom miejsca, które oferują regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury. Aby znaleźć się w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, przetwórcy żywności powinni wytwarzać produkty oparte na surowcach produkowanych w tym regionie oraz szczegółowo opisać jak powstały. Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele zobowiązane są m.in. używać składniki i surowce wytwarzane w Wielkopolsce oraz przygotowywać potrawy, które mają historyczną tradycję naszego Regionu. Dziedzictwo Kulinarne jest zatem symbolem wysokiej jakości tradycyjnej żywności lokalnej, który to znak promuje nie tylko tradycje ale także dziedzictwo kulturowe regionu.
Przynależność do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska daje m.in. możliwość uczestniczenia w imprezach promocyjnych organizowanych przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego, obecność w materiałach promocyjnych wydawanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz udział w licznych szkoleniach.


W dniach 22 – 24 września 2017 r. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędzie się Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu. Forum jest doskonałą platformą wymiany doświadczeń i praktyk, dzielenia się swoimi osiągnięciami, jak również okazją, by czerpać inspiracje od innych regionów należących do Sieci. To także możliwość spotkania z podmiotami zrzeszonymi w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz z osobami na co dzień zajmującymi się dziedzictwem kulinarnym poza granicami naszego kraju.

Kontakt:
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi/Koordynator Sieci Regionalnej
e-mail: dr.sekretariat@umww.pl
tel.: 61 626 65 00






pdf    drukuj    drukuj