Wielkopolskie smaki pdczas Dożynek Prezydenckich


Od 14 do 15 września w Spale w województwie łódzkim odbyły się Dożynki Prezydenckie – ogólnopolskie wydarzenie będące podziękowaniem za całoroczny trud rolników i dobre plony. Samorząd Województwa Wielkopolskiego reprezentował Tomasz Bugajski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego, który na zaproszenie Bronisława Komorowskiego, Prezydenta RP uczestniczył w oficjalnych uroczystościach dożynkowych.

Województwo Wielkopolskie witało gości w przestronnym pawilonie wykonanym z wikliny przez plecionkarzy z Nowego Tomyśla. Odwiedzający mogli zapoznać się z dziedzictwem kulinarnym naszego regionu i skosztować specjałów przygotowanych na tą okazję przez wielkopolskich przetwórców, Lokalne Grupy Działania i współpracujące z nimi Koła Gospodyń Wiejskich. Na wiklinowych ladach i regałach wzrok przyciągały znakomite wędliny i produkty mleczarskie. Nie zabrakło smakołyków wpisanych na listę produktów tradycyjnych, takich jak rogale marcińskie czy andruty kaliskie.

Niewątpliwą atrakcją na stoisku Województwa Wielkopolskiego był wypiek tradycyjnego chleba na zakwasie, który przygotowali właściciele gospodarstwa agroturystycznego „Pod Lipą" z Sycyna koło Obornik.
Znamienitych gości – Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego i Pierwszą Damę powitał na stoisku Województwa Wielkopolskiego Tomasz Bugajski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego. Pan Prezydent spędził w „małej Wielkopolsce" czas na rozmowie z samorządowcami, przedstawicielami firm i lokalnych grup działania, prezentującymi na naszym stoisku dorobek kulinarny, a także z zespołami muzycznymi.

Na dożynkowych scenach jak i na stoisku promocyjnym Wielkopolski występowały zespoły: młodzieżowy Zespół Taneczny „Uśmiech" i Zespół Ludowy „Maniewiacy". Niewątpliwą atrakcją był połączony występ Zespołu „Maniewiacy" z Obornicką Orkiestrą Dętą na największej scenie w centrum Spały.

Tradycyjnie już w Alei Twórców Ludowych swój potencjał i dorobek zaprezentowali wielkopolscy twórcy: kowal, rzeźbiarz i twórczyni rękodzieła, inspirowanego motywami biskupiańskimi.

Wielkopolski wieniec dożynkowy, który w konkursie na „Najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej" zdobył czwarte miejsce, został przekazany Prezydentowi RP przez grupę wieńcową złożoną z tancerzy z Zespołu Pieśni i Tańca Przygodzice i Kapeli Boćki.


Po raz kolejny prezentacja Województwa Wielkopolskiego wzbudzała ogromne zainteresowanie wśród gości dożynkowych i mieszkańców regionu łódzkiego.


Galeria zdjęć:

  • Wielkopolskie smaki pdczas Dożynek Prezydenckich
  • Wielkopolskie smaki pdczas Dożynek Prezydenckich
  • Wielkopolskie smaki pdczas Dożynek Prezydenckich
  • Wielkopolskie smaki pdczas Dożynek Prezydenckich
  • Wielkopolskie smaki pdczas Dożynek Prezydenckich
  • Wielkopolskie smaki pdczas Dożynek Prezydenckich




pdf    drukuj    drukuj