trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Smaki Wielkopolski i Polski

    *W Poznaniu zakończyły się Targi Smaki Regionów, tradycyjnie organizowane na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Były one okazją do spróbowania zdrowej, ekologicznej żywności, pochodzącej od lokalnych producentów. Oficjalne otwarcie targów z udziałem Marka Woźniaka, Marszałka Województwa Wielkopolskiego i Krzysztofa Grabowskiego, Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego odbyło się w niedzielę 24 września. Podczas ceremonii Marszałek Marek Woźniak wręczył nagrody w konkursie o Medal Targów, które otrzymało siedmiu lokalnych producentów.*

    Tego samego dnia nastąpił finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Najważniejsze wyróżnienie - Perły, które wręczył wicemarszałek Krzysztof Grabowski otrzymało sześć podmiotów z Wielkopolski: firma Semco, średzka spółdzielnia mleczarska Jana, Pasieka Chmielewscy za miód akacjowy z Kopaszewa, Wiesław Sakiewicz za nalewkę z czeremchy, a także restauracja P jak Pysznie.
    Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego nagrodziła też wicemarszałka Krzysztofa Grabowskiego Kluczem do Polskiej Spiżarni za wkład włożony w promocję regionalnych produktów z Wielkopolski.
    W ramach Targów Województwo Wielkopolskie promowało na swoim 350m2 stoisku żywność regionalną wysokiej jakości. Na stoisku zaprezentowali się lokalni producenci, przetwórcy i restauratorzy - członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski: 38 producentów stowarzyszonych w Sieci umożliwiło zwiedzającym zapoznanie się z szerokim asortymentem różnorodnych produktów regionalnych.


    Galeria zdjęć: