Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas gdzie na wielu wielkopolskich stołach znajdą się rozmaite tradycyjne potrawy. Jednak nie wszytko zostanie zjedzone, a cześć z nich trafi do kosza. Warto wtedy skorzystać z propozycji Samorządu Województwa Wielkopolskiego do racjonalnego kupowania, a w przypadku posiadania nadwyżki żywności – korzystania i dzielenia się nią w jednej z 38 wielkopolskich Jadłodzielni.
Święta Bożego Narodzenia w polskiej kulturze nierozerwalnie łączone są z przygotowaniami wielu tradycyjnych dań i produktów spożywczych. Niestety co roku w wielu domach nadwyżki świątecznej żywności ulegają zmarnowaniu i wyrzuceniu. Aby ograniczyć problem, Samorząd Województwa Wielkopolskiego konsekwentnie realizuje „Program ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”, w ramach którego prowadzonych jest szereg programów oraz inicjatyw ograniczających i zwiększających świadomość społeczeństwa na temat marnowania żywności.
– Okres bożonarodzeniowy to czas, gdzie w wielu domach powstają ogromne ilości potraw, ciast i produktów spożywczych. Zwróćmy uwagę podczas przygotowań przedświątecznych na to, co trafia do naszych sklepowych koszyków oraz na stoły, żeby kupować ją w sposób zrównoważany i przemyślany, a w przypadku nadwyżek podzielić się z innymi. Ratunkiem przed zmarnowaniem żywności są Jadłodzilenie, które z powodzeniem funkcjonują w 38 lokalizacjach na terenie Wielkopolski. Zachęcam do korzystania z tych miejsc, zwłaszcza, że w po świętach w wielu domach będziemy mieć dużo żywności, którą możemy uratować przed zmarnowaniem, dzieląc się – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.
Idea dzielenia się żywnością pełni ważną rolę w lokalnych społecznościach i wspólnotach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Warto nie być obojętnym na trudny los innych osób. wielkopolskie Jadłodzielnie to miejsca, w których mieszkańcy w sposób dobrowolny, anonimowy i bezinteresowny mogą wymieniać się z innymi wytworzoną żywnością i produktami nadającymi się do spożycia. Każdy punkt wymiany wyposażony jest w witrynę lub ladę na produkty wymagające ciągu chłodniczego, regał na warzywa, owoce czy opakowane produkty sypkie, jak kasza, makaron czy mąka. Zasady korzystania z Jadłodzielni są proste i wyraźnie opisane na plakatach. Informują one, jakie produkty można przynieść, a jakich nie wolno tam wkładać. Od początku realizacji programu Samorząd Województwa Wielkopolskiego przeznaczył ponad 800 tys. zł na dofinansowanie utworzenia punktów dzielenia się żywnością.
Lista wielkopolskich Jadłodzielni
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...