Najsmaczniejsze Targi w Poznaniu


29 września, podczas oficjalnego otwarcia Targów SMAKI REGIONÓW, Marek Woźniak - Marszałek Województwa Wielkopolskiego wręczył Medale Targów Smaki Regionów. Jest to wyróżnienie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej, zgłoszonych jako eksponat wystawienniczy.

Stoisko, które prezentuje Samorząd Województwa Wielkopolskiego, jest największe na targach – zajmuje aż 350 m2. Wystawia się na nim przeszło trzydziestu lokalnych producentów - przetwórców i restauratorów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska oraz goście z regionów współpracujących z naszym województwem - z Mołdawii i Chorwacji – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego. Wszyscy goście i amatorzy żywności, opartej na lokalnych i tradycyjnych recepturach, mogą skosztować wędlin, serów smażonych, kozich czy dojrzewających, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, przetworów owocowo-warzywnych z ekologicznych gospodarstw czy olejów tłoczonych na zimno.

Jednym z wydarzeń, które odbyło się na stoisku Wielkopolski było wręczenie certyfikatów nowym członkom Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Lista podmiotów promujących żywność wysokiej jakości w naszym regionie, powiększyło się o kolejne restauracje oraz producentów wędlin, wina, piwa, miodów, serów czy okowity z owoców. 

Tegoroczna edycja targów Smaki Regionów kusiła zapachem i smakiem także dzięki scenie kulinarnej. Gościem specjalnym wydarzenia był Laurenti Zediu, kucharz pochodzący z Bałkanów, który – jak sam o sobie mówi – gotuje z pasji do jedzenia i do dzielenia się z ludźmi pozytywną energią. Szerszej publiczności dał poznać się dzięki udziałowi w VII edycji programu MasterChef, gdzie zajął 2. miejsce. Podczas pokazów kulinarnych, zaprezentował dania kuchni rumuńskiej i mołdawskiej z wykorzystaniem regionalnych produktów pochodzących z Wielkopolski.

Na stoisku Wielkopolski obecny był również Mateusz Gessler - kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, juror programu telewizyjnego TVN MasterChef Junior, który wystąpił jako ambasador produktów Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie. Na scenie kulinarnej nie zabrakło też szefów kuchni z lokalnych restauracji, którzy przygotowali dania w oparciu o produkty regionalne i tradycyjne.

Podczas Targów Smaki Regionów odbył się także Finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Najwyższe wyróżnienia w postaci tzw. PEREŁ za produkt lokalny oraz danie regionalne wręczono również przetwórcom z Wielkopolski. Wzorem lat ubiegłych, Kapituła Krajowa wybierała także laureatów „Klucza do Polskiej Spiżarni”, przyznawanego osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.

Informacje o Targach SMAKI REGIONÓW: www.smaki-regionow.pl 


Galeria zdjęć:

  • Najsmaczniejsze Targi w Poznaniu
  • Najsmaczniejsze Targi w Poznaniu
  • Najsmaczniejsze Targi w Poznaniu
  • Najsmaczniejsze Targi w Poznaniu




pdf    drukuj    drukuj