trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Finał wojewódzki konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

    14 czerwca 2025 r. w Kórniku podczas XXX Kórnickiego Spotkania z Białą Damą odbył się wojewódzki finał XXIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs przebiegał dwutorowo tj. na najlepszą potrawę oraz na najlepszy produkt.

    Do konkursu na najlepszą potrawę przystąpiło sześć dwuosobowych ekip. Przygotowane posiłki składały się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz dania głównego. Na przygotowanie wybranego dania ekipy miały ok. 40 min. Każde danie konkursowe musiało być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z danym regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

    W konkursie na najlepszy produkt poddano ocenie 55 regionalnych produktów związanych z określonym obszarem geograficznym, charakteryzujące się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą.

    Produkty oceniano w następujących kategoriach:

    1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

    Podkategorie: Produkty i przetwory mięsne, Produkty i przetwory z ryb, Produkty mleczne, Miody

    1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

    Podkategorie: Przetwory owocowe, Przetwory warzywne, Produkty zbożowe, Wyroby cukiernicze

    1. Napoje regionalne

    Podkategorie: Napoje bezalkoholowe, Napoje alkoholowe.

    1. Inne produkty regionalne

    Komisja Konkursowa po degustacji i ocenie zgłoszonych potraw wybrała następujących laureatów:

    • I miejsce – KGW Błażejewo za Letni podpłomyk z mąki ręcznie wyrabianej, z ogrodowymi skarbami oraz za Kaczkę Jakubową – Nominacja do nagrody „Perła 2025”
    • II miejsce – KGW w Zębowie „Równi Sobie” za Bedkowy rosół z topinamburowym makaronem oraz za Cebulowe gaty z bedkami, pyrami z ogniska i surówką z kiszonego topinamburu z kompotem z sezonowych owoców
    • III miejsce – KGW w Augustynowie za Zupę szczawiową oraz za Pierogi z dziczyzną w sosie chrzanowym

    Wyróżnienie dla KGW dla Rybna Wielkiego za Kapuśniak oraz za Kurczaka w śmietanie weselnego

    Komisja Konkursowa po degustacji i ocenie przedstawionych produktów postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:

    W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

    Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

    • I nagroda – Kiełbasa po świniobiciu – Smak Tradycji Irena Olejniczak
    • Wyróżnienie – Pasztet z dziczyzny z marmeladą – Sławomir Ligęza – KGW w Skrzynkach

    Podkategoria: produkty mleczne

    • I nagroda – Śmietanka kremówka 30% tłuszczu – Spółdzielnia Mleczarska Września
    • I nagroda – Tradycyjne masło ekstra – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Kowalew-Dobrzyca
    • Wyróżnienie – Śmietana 12% - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie
    • Wyróżnienie – Wielkopolski ser smażony – TOP S.C. W. Huszczak, B. Humerczak, A. Humerczak

    Podkategoria: miody

    • I nagroda – Miód wielokwiatowy – Pasieka Wiking Gospodarstwo Rolne Bogumił Grzybowski
    • I nagroda – Miód akacjowy – Noteckie Miody
    • Wyróżnienie – Miód nektarowy rzepakowy – Nasza Pszczelarnia

    W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

    Podkategoria: przetwory owocowe

    • Wyróżnienie – Konfitura na spirytusie z truskawek – Monika Zawierowska-Srocka

    Podkategoria: przetwory warzywne

    • Wyróżnienie – Kiszone buraki z czosnkiem i liściem laurowym – KGW Fyrtel Dachowa w Dachowie

    Podkategoria: produkty zbożowe

    • I nagroda – Pradawny letni żytni z czarnuszką – Chata pod Lipami

    Podkategoria: wyroby cukiernicze

    • I nagroda – Pączek – Magdalena Pawlaczyk „Wypiekarnia”
    • I nagroda – Makowiec z kremem – Marta Ignasiak-Kciuk

    W kategorii napoje regionalne:

    Podkategoria: napoje bezalkoholowe

    • I nagroda – Kawa z jęczmienia – KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi”

    Podkategoria: napoje alkoholowe

    • I nagroda – Miód pitny trójniak „Dzika Róża” – LIGNO
    • I nagroda – Piwo Pils GZUB – Browar GZUB Katarzyna Starzewska

    W kategorii inne produkty regionalne:

    • Wyróżnienie – Olej z pestek czarnej porzeczki – SEMCO Sp. z o.o. Sp. k.

    Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” następujące produkty:

    • Koźlak Wielkopolski dojrzewający z pieprzem i kozieradką – Gospodarstwo Rolne Marek Turbański – MARKOWE SERY KOZIE
    • Ser ROKPOL – Ordoblue – PW Mera Vallis Grażyna Szłapka
    • Wielkopolski Ser Smażony – Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak sp. z o.o.
    • Przecier szparagowy – Przedsiębiorstwo Produkcji Spożywczej „Frykas” sp. z o.o.
    • Tort Wielkanocny – „Żółty Parasol” Rolniczy Handel Detaliczny – Barbara Wawrzyniak
    • Kefir naturalny 1,5% - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie
    • Olej z orzechów włoskich – PPHU VitaCorn
    • Mięsiwo Staropolskie – Smak Tradycji Irena Olejniczak

    Kolejnym etapem konkursu będzie wybór - dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach, najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które są wręczane na Wielkim Finale Konkursu.

    Wielki Finał XXIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 27 września 2025 (sobota), w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu w pawilonie 10 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.


    Galeria zdjęć: