14 czerwca 2025 r. w Kórniku podczas XXX Kórnickiego Spotkania z Białą Damą odbył się wojewódzki finał XXIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs przebiegał dwutorowo tj. na najlepszą potrawę oraz na najlepszy produkt.
Do konkursu na najlepszą potrawę przystąpiło sześć dwuosobowych ekip. Przygotowane posiłki składały się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz dania głównego. Na przygotowanie wybranego dania ekipy miały ok. 40 min. Każde danie konkursowe musiało być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z danym regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.
W konkursie na najlepszy produkt poddano ocenie 55 regionalnych produktów związanych z określonym obszarem geograficznym, charakteryzujące się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą.
Produkty oceniano w następujących kategoriach:
Podkategorie: Produkty i przetwory mięsne, Produkty i przetwory z ryb, Produkty mleczne, Miody
Podkategorie: Przetwory owocowe, Przetwory warzywne, Produkty zbożowe, Wyroby cukiernicze
Podkategorie: Napoje bezalkoholowe, Napoje alkoholowe.
Komisja Konkursowa po degustacji i ocenie zgłoszonych potraw wybrała następujących laureatów:
Wyróżnienie dla KGW dla Rybna Wielkiego za Kapuśniak oraz za Kurczaka w śmietanie weselnego
Komisja Konkursowa po degustacji i ocenie przedstawionych produktów postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
Podkategoria: produkty mleczne
Podkategoria: miody
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
Podkategoria: przetwory warzywne
Podkategoria: produkty zbożowe
Podkategoria: wyroby cukiernicze
W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
Podkategoria: napoje alkoholowe
W kategorii inne produkty regionalne:
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” następujące produkty:
Kolejnym etapem konkursu będzie wybór - dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach, najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które są wręczane na Wielkim Finale Konkursu.
Wielki Finał XXIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 27 września 2025 (sobota), w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu w pawilonie 10 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...