*Wielkopolska była w tym roku, po raz pierwszy w historii, gospodarzem Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, które odbyło się w od 22 do 24 września w Poznaniu. W konferencji inaugurującej wydarzenie wziął udział Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.*
Do Poznania przyjechali przedstawiciele kilkudziesięciu regionów z Polski i Europy. Forum połączone było z Targami Smaki Regionów. - Specjalnie połączyliśmy te wydarzenia, by nasi goście mogli zobaczyć, czym szczycimy się w Polsce, bo prezentowały się tu wszystkie regiony. Dwa lata temu zaproponowaliśmy, by to właśnie Wielkopolska była gospodarzem Forum, byśmy mogli zaprezentować naszych producentów. Mamy ich 124, skupionych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Poza tym mamy się czym pochwalić. Nasze produkty nie dość, że certyfikowane, są po prostu smaczne i cieszą się dużym uznaniem na świecie- tłumaczył Krzysztof Grabowski.
Pierwszego dnia goście Forum mieli możliwość, by poznać lokalne, wielkopolskie produkty, a także przyjrzeć się pracy małych gospodarstw, gdzie są one wytwarzane. Następnego dnia na terenie Międzynarodowych Targach Poznańskich odbyło się Forum Sieci, podczas którego w formie wykładów oraz debaty przedstawiony został m.in. aktualny kształt Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Prezentowane były także prelekcje na temat możliwości działań marketingowych dla małych producentów żywności.
W spotkaniu udział wzięły też regiony, które pretendują do tego, by wstąpić do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. To regiony Słowenii, Sibiu w Rumunii, a także region z Mołdawii.Gościem specjalnym Forum był Robert Makłowicz, który przygotował dla gości degustacje polskich win, a następnie pokaz kulinarny.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...