trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Wystartował Projekt Social Food Webs

    Celem projektu jest poprawa polityki wspierającej lokalne obiegi żywności, tak aby była ona skuteczna, zrównoważona, spójna i integracyjna dzięki zasadom modelu gospodarki o obiegu zamkniętym.

    Obieg ten musi służyć promowaniu i zachęcaniu do zapobiegania powstawaniu odpadów oraz ponownemu wprowadzaniu do obiegu żywności i odpadów organicznych, ze szczególnym uwzględnieniem redystrybucji nadwyżek żywności w celu uzyskania korzyści środowiskowych, społecznych i ekonomicznych. Marnotrawstwo żywności jest problemem systemowym i wymaga ścisłej współpracy z instytucjami publicznymi, środowiskiem akademickim, prywatnymi przedsiębiorstwami, podmiotami gospodarki społecznej, organizacjami pozarządowymi i obywatelami.

    Projekt koncentruje się na międzyregionalnej wymianie wiedzy między 8 regionami europejskimi w celu wymiany doświadczeń, wspólnej pracy nad ulepszeniami polityki i monitorowania wyników tych ulepszeń. Dobre praktyki będą udostępniane szerszej społeczności europejskiej, aby zainspirować lepsze kształtowanie polityki i przyczynić się do przejścia na zrównoważony europejski system żywnościowy. Nauka koncentruje się na trzech kluczowych tematach:

    • Rozwój sieci zapobiegania marnotrawstwu żywności dla korzyści społecznych
      i środowiskowych,
    • Technologie zarządzania redystrybucją żywności i monitorowania,
    • Wspieranie nowych modeli biznesowych w dystrybucji nadwyżek żywności.

    Social Food Webs buduje regionalne zdolności do tworzenia silnych sieci  wielopodmiotowych w celu zmniejszenia marnotrawstwa żywności i wzmocnienia bezpieczeństwa żywnościowego.

    Projekt realizowany jest przez 8 partnerów z 8 krajów: Belgii, Danii, Francji, Finlandii, Polski (Wielkopolska), Portugalii, Łotwy i Hiszpanii.

    ENG:

    The Social Food Webs Project has been launched

    The project objective is to improve policies that support local food circuits so that they are effective, sustainable, connected and inclusive through the principles of the circular economy model. These circuits must serve to promote and encourage waste prevention and the recirculation of food and organic waste, particularly focusing on food surplus redistribution for environmental, social and economic benefits. Food waste is a systemic issue and requires close collaboration with Public Institutions, Academia, Private Companies, Social Economy Entities, NGOs and Citizens.

     

    The project centers on interregional learning between 8 European regions to exchange experiences, work on policy improvements together and monitor the results of these improvements. Good practices will be shared with the wider European community to inspire better policymaking and contribute to the transition to a sustainable European food system. Learning focuses on three key themes:

    • Developing food waste prevention networks for social and environmental benefits
    • Food redistribution management and monitoring technologies
    • Supporting new business models in food surplus distribution

    Social Food Webs builds regional capacities to develop strong multi-actor networks to reduce food waste and strengthen food security.


    Galeria zdjęć: