trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska rośnie w siłę!

    11 lipca 2012, w restauracji Toga w Poznaniu odbyła się uroczystość podczas której Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego wręczył certyfikaty przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

    Już 45 podmiotów – m.in. restauracji, producentów żywności czy gościńców funkcjonuje w ramach  Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Podczas wystąpienia Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski podkreślił znaczenie Sieci podmiotów, które do niej  przystępują. ,,Z satysfakcją mogę powiedzieć że Sieć Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska  rozwija się i jest coraz większe zainteresowanie przystąpieniem do tego grona. Dzisiaj przyjmujemy  nowych kolejnych siedmiu członków, którzy otrzymają tablice Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska. Jest to znak rozpoznawczy tych miejsc które do Sieci należą i zapewnienie, że żywność jest tam wytwarzana w sposób tradycyjny, ekologiczny i zdrowy”.

    W trakcie wystąpienia Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski wspomniał również o planach i zamierzeniach dalszego rozwoju Sieci. „Założeniem naszym jest to, żeby zbliżyć się do regionu, który jako pierwszy przystąpił do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego - Województwa Warmińsko – Mazurskiego, gdzie członków jest najwięcej. Jestem przekonany, że w Wielkopolsce jest tak duży potencjał, że w 2014 roku  liczba podmiotów należących do Sieci może się podwoić. W Sieci  Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska,  oprócz Poznania i okolic, są miejsca również z odległych zakątków Wielkopolski – m.in. Dwór Ustronie w powiecie kępińskim oraz nowo przyjęty podmiot z  gminy Lipka w powiecie złotowskim. Tymi przykładami pokazujemy, że jesteśmy otwarci na cały region. Warto podkreślać, promować i chwalić się tym, co jest dobre, co jest wielkopolskie. Teraz będziemy stawiać na promocje tych miejsc, które do Sieci należą.

    Promocja produkcji i sprzedaży lokalnej i regionalnej żywności to idea, która przyświeca Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Województwo Wielkopolskie jest jej członkiem od 2008 roku. Od tego czasu w naszym regionie systematycznie wzrasta liczba miejsc, do odwiedzenia których zachęca konsumentów i turystów charakterystyczna biało-niebieska tabliczka – symbol dobrego smaku i wyjątkowej jakości. Szczegółowe informacje na temat Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oraz wszystkich podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znajdują się na stronie www.culinary-heritage.com.