trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

    ZAPROSZENIE – „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW”

    Nasze Kulinarne DziedzictwoSerdecznie zapraszamy producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych oraz osoby reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego do udziału w XXIV edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.

    Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa wielkopolskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia (ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego) oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.

    Finał wojewódzki odbędzie się 14 czerwca 2025 r. w Kórniku podczas XXX Kórnickiego Spotkania z Białą Damą.

     

    Konkurs odbywać się będzie na:

    1. Najlepszy regionalny produkt żywnościowy
    2. Najlepszą potrawę regionalną

    Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 30 maja 2025 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej).

     

    Dokumenty można składać:

    1. drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2025”,
    2. osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:
      Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
      Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
      al. Niepodległości 34
      61-714 Poznań
      Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2025”.
    3. za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.
    4. za pośrednictwem e-Doręczeń na adres AE:PL-11756-53956-CSIAT-18

     

    1. Konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy

    Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych

    i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria konkursowe. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Zakwalifikowane produkty zostaną wystawione przez producentów do oceny podczas finału regionalnego w Kórniku.

    Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach (w 10 podkategoriach):

    1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
    1. Produkty i przetwory mięsne
    2. Produkty i przetwory z ryb
    3. Produkty mleczne
    4. Miody
    1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
    1. Przetwory owocowe
    2. Przetwory warzywne
    3. Produkty zbożowe
    4. Wyroby cukiernicze
    1. Napoje regionalne:
    1. Napoje bezalkoholowe
    2. Napoje alkoholowe
    1. Inne produkty regionalne.

     

    1. Na najlepszą potrawę regionalną

    W konkursie udział biorą dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego, spełniające kryteria konkursowe. Mają one 40 minut na przygotowanie dań konkursowych w tym: zupy lub przystawki oraz dania głównego.

    Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html.