trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Jak smakuje Wielkopolska?

    16 sierpnia tego roku w Restauracji WAGA przy Starym Rynku 2 w Poznaniu, która jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, odbył się finał wojewódzki XIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów". Organizatorem wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego we współpracy z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i restauracją WAGA.]


    Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" służy identyfikacji produktów regionalnych i promocji regionalnej żywności. Ma też zachęcać mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

    Organizatorem na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Adresatem konkursu są Koła Gospodyń Wiejskich, małe firmy przetwórstwa spożywczego oraz producenci indywidualni.

    Regionalna odsłona konkursu ma na celu upowszechnianie wielkopolskich, tradycyjnych smaków. Konkurs, który odbył się w drugim dniu Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, przybliżał mieszkańcom Poznania oraz turystom produkty i potrawy tradycyjne, najbardziej charakterystyczne dla Wielkopolski. Do tegorocznej edycji zgłosiło się ponad 50 podmiotów, które przedstawią do oceny swoje produkty. Oceny dokonała kapituła powołana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.


    Konkurs rozegrany został w dwóch konkurencjach: na produkt regionalny i na regionalne danie. Uroczyste podsumowanie i wręczenie laureatom nagród, ufundowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, nastąpiło na scenie usytuowanej w ogródku przed Restauracją Waga.


    Galeria zdjęć: