trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

II Forum Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski

    11 września 2013 r. w Krainie Konferencji i Wypoczynku „OLANDIA”  w Prusimiu (gmina Kwilcz, powiat międzychodzki) odbyło się II Forum Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. W spotkaniu udział wziął Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego.

     W programie Forum znalazły się m.in. specjalistyczne wykłady na temat jakości żywności, promocji produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych oraz warsztaty kulinarne potraw z ziemniaka. Była to także okazja do wymiany doświadczeń i dyskusji na temat funkcjonowania Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, która aktualnie liczy 69 podmiotów. Do wzięcia udziału w debacie i towarzyszących jej spotkaniach zaproszeni zostali wszyscy producenci zrzeszeni w Sieci.

    Warto przypomnieć, że Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci dziedzictwa Kulinarnego ( European Network of Regional Culinary Heritage). Na terenie województwa funkcjonuje Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której celem jest wskazanie konsumentom, turystom i gościom przyjeżdżającym do naszego regionu miejsc oferujących żywność regionalną wysokiej jakości.