trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Finał wojewódzki XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

    7 sierpnia 2021 roku w Parku w Długiej Wsi oraz na targowisku, na terenie Gminy Dobra w powiecie tureckim, odbył się finał wojewódzki XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z Burmistrzem Gminy Dobrej – Tadeuszem Geblerem. W trakcie tego kulinarnego święta można było oglądać pokazy i konkursy kulinarne, na których prezentowano zarówno gotowe produkty, m.in. sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze, jak i dania przygotowywane bezpośrednio na miejscu. Podczas wydarzenia zaprezentowały się także w muzycznym występie zespoły śpiewacze z Centrum Kultury w Dobrej „Ale Babki” oraz „Serenada”.

    Tegoroczna edycja była wyjątkowa nie tylko ze względu na jubileusz, ale również na rekordową liczbę zgłoszonych potraw, jak i produktów. W konkursie wzięło udział blisko 60 produktów oraz 30 potraw, które prezentowało 15 drużyn składających się głównie z Kół Gospodyń Wiejskich.

    Komisja Konkursowa oceniająca produkty, której przewodniczyła Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego - Izabella Byszewska, przyznała: 11 nagród głównych, 8 wyróżnień oraz 8 nominacji do Perły 2021.

    Natomiast Komisja Konkursowa oceniająca potrawy pod przewodnictwem Pełnomocnika Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego – Grażyny Kurpińskiej, przyznała: 3 nagrody główne – odpowiednio I, II III miejsce oraz 2 nominacje do Perły 2021.

    Wyróżnieni w obydwu konkursach otrzymali nagrody, które wręczył Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego – Krzysztof Grabowski wraz z Przewodniczącym Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmiku Województwa Wielkopolskiego – Czesławem Cieślakiem oraz Dyrektorem Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Damianą Nowak.  

    Ostateczne rozstrzygnięcie i przyznanie Perły 2021 odbędzie się 3 października 2021 roku podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na Międzynarodowych Targach Poznańskich.  

     


    Galeria zdjęć: