trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Wielkopolskie smaki na Festiwalu Morza Bałtyckiego

    Goście tegorocznego Festiwalu Morza Bałtyckiego w szwedzkim Karlshamn mięli okazję poznać produkty wytwarzane przez członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Wielkopolskę – jedyny polski region podczas Festiwalu - reprezentowały trzy firmy.

    Festiwal Morza Bałtyckiego odbył się w dniach 21 – 23 lipca w Karlshamn, w szwedzkim regionie Blekinge. Impreza jest organizowana od 45 lat i jest jednym z największych tego typu wydarzeń w Szwecji. Słynie głównie z muzyki, tańca oraz wystaw. Festiwal trwa trzy dni i każdego roku bierze w nim udział około 250 tys. gości.

    Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska reprezentowały trzy firmy:
    - Zakład Cukierniczy Ryszard Marczak z Kalisza - Andruty Kaliskie;
    - Zakład Masarski z Bieganowa - wyroby wędliniarskie ze świni złotnickiej;
    - „Pella&Wacek W Stodole” z Borui - nowy członek Sieci, producent pasztetów z dziczyzny.

    Więcej informacji na temat festiwalu znaleźć można na stronie internetowej: www.ostersjofestivalen.se