trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Smaki z całej Wielkopolski

    9 sierpnia w Wadze Miejskiej na Starym Rynku w Poznaniu odbył się finał wojewódzki XII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w województwie wielkopolskim, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski  Województwa Wielkopolskiego.

    Konkurs, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, małych firm przetwórstwa spożywczego raz osób indywidualnych, odbył się w Sali Ślubów Wagi Miejskiej. Goście mieli okazję przyjrzeć się wielkopolskim produktom, a także ich degustacji.

    Oceny tradycyjnych wyrobów wielkopolskich dokonała kapituła powołana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Konkurs zakończył się uroczystym podsumowaniem i wręczeniem nagród ufundowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.

    Do tegorocznej edycji konkursu przystąpiło ponad 40 podmiotów, które przedstawiły do oceny 49 zakwalifikowanych produktów, oraz 6 nagrodzonych z poprzednich lat. Tegoroczni laureaci wraz z szóstką wyróżnionych w ubiegłych latach będą ubiegać się o nagrodę PERŁY- najwyższe wyróżnienie dla produktu w konkursie ogólnopolskim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

    Ideą konkursu „Nasze Kulinarne Smaki – Kulinarne Dziedzictwo” jest promocja  regionalnej żywności oraz upowszechnianie produktów i potraw tradycyjnych, najbardziej charakterystycznych dla Wielkopolski, wśród mieszkańców Poznania i turystów. Współorganizatorami przedsięwzięcia w Wielkopolsce są: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, restauracja WAGA oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.