trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Ruszył Zielony Bazar

     

    31 marca 2012 r.  na Placu Bernardyńskim w Poznaniu odbyło się otwarcie po przerwie zimowej ZIELONEGO BAZARU – pierwszego w Poznaniu rynku produktów ekologicznych. Inicjatorami przedsięwzięcia są: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego,  spółka „Targowiska” Sp. z o.o. w Poznaniu oraz firma Zielona Spiżarnia. ZIELONY BAZAR będzie czynny w każdą sobotę w godzinach od 9.00 do 15.00. Na wydzielonej i oznaczonej części Placu Bernardyńskiego prowadzona będzie bezpośrednio przez producentów sprzedaż certyfikowanych produktów, oznaczonych logo rolnictwa ekologicznego.

     

    Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspiera i promuje działania, których celem jest poprawa jakości żywności. Mamy nadzieję, że oferta ZIELONEGO BAZARU będzie systematycznie poszerzać się, a asortyment proponowanych produktów obejmie mięso, wędliny, nabiał, przetwory zbożowe, warzywa, owoce, herbaty, zioła i inne - nie tylko z Wielkopolski, ale z różnych regionów kraju, także z zagranicy (np. ekologiczne oliwy). Chcemy, aby logo rolnictwa ekologicznego stało się powszechnie rozpoznawalne we wszystkich grupach społecznych i wiekowych. Służą  temu m.in. warsztaty prowadzone na bazarze w formie zabawy dla dzieci.

    Obecność logo na dowolnym produkcie oznacza zgodność tego wyrobu z rozporządzeniem UE w sprawie rolnictwa ekologicznego. Od 1 lipca 2010 r. stosowanie ekologicznego logo UE jest obowiązkowe na wszystkich opakowanych ekologicznych produktach żywnościowych na terenie Unii Europejskiej. Można także dobrowolnie umieszczać logo na sprzedawanych bez opakowań produktach ekologicznych, które zostały wytworzone w UE lub sprowadzone z krajów trzecich.

    ZIELONY BAZAR rozpoczął swoją działalność we wrześniu ubiegłego roku. Rynek ma już swoich stałych klientów, ale zdobywa ciągle nowych, zainteresowanych produktami posiadającymi certyfikat rolnictwa ekologicznego, który daje gwarancję najwyższej jakości. 

     

     

    Wystawcy, którzy potwierdzili udział w ZIELONYM BAZARZE :

     

    1. Ekologiczna masarnia Rolmięs - mięso wołowe i wieprzowe eko – masarnia ŁABISZYN

    2. SER-MILK  sery ekologiczne – Pomorskie

    3. Sery łomnickie „Kozia Łąka” Bożena Sokołowska - Łomnica k. Jeleniej Góry, – DOLNOŚLĄSKIE

    4. Gospodarstwo Ekologiczna Damian Nowak –Zębowo gm. Lwówek

    5. Gospodarstwo i przetwórstwo Mariusz Tadeusz-   przetwory z aronii – TROSZCZYN pow. Nowy Tomyśl

    6. Naturplon- Gospodarstwo ekologiczne G.M. Dendek z Okonka-  warzywa, jajka OKONEK/ WIELKOPOLSKA

    7. Gospodarstwo Merek Grądzki – ekologiczne sery kozie– LINIE k. Lwówka Wielkopolska

    8. EKOWYSPA – nabiał, warzywa – SZCZECIN

    9. Zakład Sadowniczy Piotr Kudrycki – jabłka, gruszki– MUCHNICE k. KUTNA

    10. „Semco” – oleje roślinne, – Śmiłowo gm. SZAMOTUŁY