trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Forum Regionalne Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

    W dniach 2-3 marca 2012 roku w Dworze Myśliwskim „Ustronie” w Ustroniu Wielkopolskim w powiecie kępińskim odbyło się Forum Regionalne Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

    Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego otworzył Forum oraz wręczył - wraz z Senator RP Angeliką Możdżanowską -  certyfikaty członkowskie nowym podmiotom w Sieci.

    Do tego wyjątkowego grona dołączył Restauracja „WAGA” zlokalizowana w budynku Wagi Miejskiej na Starym Rynku w Poznaniu. Restauracja oferuje szereg wykwintnych dań regionalnych, m.in. półgęsek z gruszką czy zupy z takich ryb, jak jazgarz czy okoń. W Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znalazła się również Winnica Talary w Gostyniu. Winnica położona jest w Pradolinie Obry i zajmuje powierzchnię 5 hektarów. Technologia produkcji wina w tym miejscu jest niezmienna od wieków. Pochodzące z Winnicy Talary trunki zajmują na krajowych konkursach czołowe miejsca, m.in. Grand Prix 2011 podczas V Święta Polskiego Wina w 2011 roku.

    Pierwszy dzień Forum wypełniły specjalistyczne wykłady dla członków Sieci z zakresu produktów regionalnych i lokalnych, aspektów sanitarnych i weterynaryjnych produkcji żywności tradycyjnej oraz lokalnej. Była także możliwość wymiany doświadczeń oraz czas na dyskusję na temat funkcjonowania Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

    3 marca w 2012 roku w Dworze Myśliwskim Ustronie zostały zorganizowane warsztaty kulinarne dla restauratorów oraz właścicieli innych obiektów gastronomicznym zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Celem warsztatów była promocja mięsa i wyrobów z mięsa świni złotnickiej. Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego jest organizatorem Konkursu Złotnicka Premium.

    Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage). Na terenie naszego województwa istnieje Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której celem jest wskazanie miłośnikom dobrego jedzenia i turystom właściwej drogi do odnalezienia lokalnej i regionalnej żywności. Aktualnie Sieć zrzesza 38 podmiotów.