Aromatyczne potrawy, wspaniała atmosfera oraz wspólne świętowanie były wizytówką Tuliszkowa podczas finału konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” połączonego z Jarmarkiem Bożonarodzeniowym, który odbył się w sobotę 13 grudnia. Aż 80 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski wzięło udział w rywalizacji na najlepszą potrawę słodką oraz wytrawną. Za najlepszą potrawę na słodko uznano „Wigilijną gruszkę z bakaliowym sercem” autorstwa KGW Dzióbin. Z kolei nagroda za najlepszą wytrawną potrawę powędrowała do KGW Wijewo za „Drapieżnego z krainy jezior”.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego już po raz czwarty zorganizował konkurs „Wielkopolskie Smaki Wigilijne”, połączony z Jarmarkiem Bożonarodzeniowym. Tym razem odbył się on przy współpracy z Gminą Tuliszków. Samorząd reprezentowali Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego i Anna Majda, Radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego natomiast, Gminę – Burmistrz Ewelina Piwońska-Kubiak. Organizatorzy zapewnili moc atrakcji dla wszystkich uczestników imprezy. Na wszystkich odwiedzających czekała zagroda z alpakami, warsztaty rękodzieła, a Święty Mikołaj zapraszał do robienia zdjęć w jego saniach. Na wydarzeniu nie zabrakło także stoisk z rękodziełem oraz możliwością degustacji potraw miejscowych wystawców. Organizatorzy zadbali także o występy lokalnych artystów i zespołów, którzy zaprezentowali bogaty repertuar kolędowy. Gwiazdą wieczoru był Andrzej Rybiński.
– Finał konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” organizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Gminę Tuliszków to inicjatywa promująca bogactwo kulinarne regionu i kreatywność mieszkańców. W rywalizacji na najlepsze potrawy słodkie i słone udział wzięło prawie 80 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Zainteresowanie konkursem przez Koła i frekwencja pokazują, że takie wydarzenia to doskonała okazja do integracji i promocji lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Bogaty program i różnorodność atrakcji sprawiają, że każdy z uczestników znalazł coś dla siebie. Konkursy kulinarne to nie jedyne formy wsparcia i promocji KGW przez Zarząd Województwa. Już po raz drugi aż 525 Kół otrzymało wsparcie w ramach konkursu „Wielkopolska Wspiera Gospodynie Wiejskie” o łącznej kwocie wsparcia 3 mln zł – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.
Zapowiedź tego, co spotkamy na naszych wigilijnych stołach zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, które przybyły do Tuliszkowa z całego województwa. W rywalizacji udział wzięło blisko 80 KGW, które przygotowały tradycyjne potrawy konkursowe w oparciu o dawne receptury z wykorzystaniem lokalnych i naturalnych składników. Nie brakowało także nowych pomysłów na tradycyjne dania. Potrawy oceniane były w dwóch kategoriach – potrawa wytrawna oraz potrawa na słodko. Dla najlepszych potraw w obu kategoriach przewidziano atrakcyjne nagrody. Po dokonaniu oceny przez kapitułę konkursową i wytypowaniu zwycięskich dań laureaci w obu kategoriach otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce. Ponadto komisja przyznała 15 wyróżnień razem z nagrodami finansowymi w wysokości 500 zł w obu kategoriach. Warto dodać, że każde z Kół Gospodyń Wiejskich uczestniczące w konkursie otrzymało w ramach podziękowań specjalne naczynie do kiszenia kapusty.
– Odbywające się w Tuliszkowie wydarzenie pokazuje, że tego typu konkursy oraz spotkania mogą z sukcesem odbywać się nie tylko w dużych miastach. Lokalne społeczności również licznie i aktywnie uczestniczą w takich wydarzeniach, promując swoją „małą ojczyznę”, zachęcając jednocześnie do odwiedzin w przyszłości – mówi Anna Majda, Radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego.
W kategorii potrawy wytrawnej zwyciężył „Drapieżny z krainy jezior” przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Wijewo (gm. Wijewo, pow. wolsztyński), drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Malanowianki” w Malanowie (gm. Malanów, pow. turecki) za „Herlaniec faszerowany na perłowym runie w sosie grzybowym”, natomiast trzecie miejsce za „Wigilijny karp wędzony świątecznym aromatem w towarzystwie kapusty z fasolą i grzybami oraz tradycyjnego barszczu” przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich Niedźwiedź (gm. Ostrzeszów, pow. ostrzeszowski).
– Społeczność Gminy Tuliszków aktywnie włączyła się w organizację Jarmarku Bożonarodzeniowego oraz finał wigilijnego konkursu kulinarnego. Wydarzenie było okazją do pokazania bogactwa i talentu mieszkańców oraz dania impulsu do dalszych działań. Koła Gospodyń Wiejskich, które odwiedziły naszą gminę, pokazały swoje lokalne specjały oraz mogły zainspirować się miejscowymi zwyczajami. Samorząd Województwa Wielkopolskiego, organizując tego typu wydarzenia w różnych miejscach Wielkopolski, wspiera rozwój i integrację lokalnych społeczności, a zwłaszcza kobiet z obszarów wiejskich – dodaje Ewelina Piwońska-Kubiak, Burmistrz Tuliszkowa.
Z kolei wśród potraw na słodko pierwsze miejsce zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Dzióbin (gm. Kłodawa, pow. kolski) za „Wigilijną gruszkę z bakaliowym sercem”, drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Żelazno (gm. Wyrzysk, pow. pilski) za „Sernik bożonarodzeniowy prababci Franciszki”, a trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Posada (gm. Kazimierz Biskupi, pow. koniński) za „Tradycyjny orzechowiec świąteczny”.
Lista laureatów w poszczególnych kategoriach:
POTRAWA WYTRAWNA:
Wyróżnienia (nagrody w wysokości 500 zł):
POTRAWA NA SŁODKO:
Wyróżnienia (nagrody w wysokości 500 zł)
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...