trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Regionalne smaki w sercu Wielkopolski

    Najlepsze produkty regionalne zostały nagrodzone podczas targów Smaki Regionów. Ich wytwórcy zostali uhonorowani Medalami Targów Smaki Regionów oraz „Perłami 2025” XXIV edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Z kolei do Marszałka Marka Woźniaka i Wicemarszałka Krzysztofa Grabowskiego trafiły „Klucze do Polskiej Spiżarni”, przyznane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

    Od 26 do 28 września 2025 roku na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich czternaście polskich regionów zaprezentowało to, co najsmaczniejsze, tradycyjne i zdrowe. 

    - Wielkopolskie stoisko jest największe spośród wszystkich regionów reprezentowanych na targach. To dlatego, że Wielkopolska ma wiele do zaoferowania w zakresie żywności regionalnej i tradycyjnej. Na naszym stoisku gościmy także reprezentację regionów partnerskich. Najbardziej odległym jest południowokoreański Chungcheongnam-do. Obecna jest też Emilia-Romagna z Włoch, mołdawski Region Rozwoju Północ, chorwacka Żupania Vukovarsko–Srijemska i niemiecka Brandenburgia” – mówił Marszałek Marek Woźniak, Wiceprezes Związku Województw RP. Związek wraz z MTP byli współorganizatorami Smaków Regionów. 

    Z wytwórcami żywności tradycyjnej spotkał się również Stefan Krajewski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który podkreślił:  - Wydarzenie jest pięknym świętem produktu lokalnego i regionalnego. Dziękuję wszystkim producentom i przetwórcom, którzy swoją pracą budują siłę polskiej żywności - to dzięki nim produkty rolno-spożywcze stanowią już 15 proc. naszego eksportu. Niech polska żywność będzie naszą chlubą. 

    Podczas gali konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – z inicjatywy Marszałka Województwa Wielkopolskiego – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego uhonorowała Ministra, wręczając mu Klucz do Polskiej Spiżarni. 

    - Pojawiły się smaki z całej Polski, z czternastu polskich regionów, więc jest kolorowo, barwnie i smacznie. Pod jednym dachem można skosztować wielu produktów, których na co dzień nie spotkamy w Poznaniu czy w Wielkopolsce, bo są z innych zakątków naszego kraju – mówił o atmosferze wydarzenia Wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

    Kulinarną część programu zainagurował Chef Laurentiu „Lorek” Zediu, uczestnik programu MasterChef Polska i znany kucharz telewizyjny. „Lorek” poprowadził widowiskowy pokaz kulinarny, a następnie zainaugurował bitwę Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych – pełną energii i pasji rywalizację młodych adeptów gotowania.

    Okazją do kulinarnej podróży do serca Włoch i połączenia polskich smaków z włoską tradycją był pokaz kulinarny wyjątkowej gościni – Cristiny Catese z włoskiej Emilii-Romanii. 

     

    Data publikacji: 2025-09-29

    Galeria zdjęć: