trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Smaki z Wielkopolski

     

    12 września 2011 roku, podczas Targów „Smaki Regionów”  odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatów Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

    Siedem wielkopolskich przedsiębiorstw zostało włączonych do Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której ideą jest promocja produkcji oraz sprzedaży lokalnej i regionalnej żywności.

    Certyfikaty członkowskie wręczył Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego.

    Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), ułatwiającej konsumentom oraz turystom z całej Europy dostęp do lokalnej i regionalnej żywności wysokiej jakości.

    Aktualnie Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska liczy 36 członków.

    Szczegółowe informacje na temat Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego znajdują się na stronie www.culinary-heritage.com.

    Certyfikaty członkowskie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska otrzymało siedem podmiotów:

    1.  Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Damiana Nowaka, Zębowo
    2. Restauracja „Olandia”, Prusim
    3. Restauracja„Zagroda Bamberska”, Poznań
    4. „Pella & Wacek W STODOLE” Bartosz Sibilski, Boruja
    5. Paulina Rzeszowska „PAULA”, Uciechów
    6. Gospodarstwo Rolne Mariusz Tadeusz, Przedsiębiorstwo Handlowe TMT, Troszczyn
    7. Restauracja „Rycerska”, Szamotuły