*22 października w Restauracji „Pod Pretekstem” w Poznaniu Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego wręczył certyfikaty członkowskie nowym podmiotom przystępującym do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.*
Wielkopolska od 2008 roku jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), zrzeszającej 31 regionów europejskich, w tym 10 polskich. Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspierając rozwój Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska dba o zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionu, promuje także producentów i sprzedawców lokalnej, regionalnej żywności. Jest inicjatorem i organizatorem wielu przedsięwzięć mających na celu podniesienie jakości żywności oraz kształtowanie świadomości i poszerzanie wiedzy Wielkopolan na temat zdrowego odżywiania. Certyfikat członkowski oraz tabliczkę z logotypem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska można znaleźć przed wejściem do restauracji, gościńców, a także sklepów i zakładów przetwórczych czy gospodarstw agroturystycznych, które są zrzeszone w Sieci. Wskazuje ona konsumentom i turystom miejsca oferujące wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzesza obecnie, tj. wraz z nowymi podmiotami 105 członków.
24 października o godz. 11.00 w Zajeździe „Noce i Dnie” w Russowie 71 kolejne podmioty przystępujące do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska otrzymają certyfikaty członkowskie.
Więcej informacji na temat Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oraz wszystkich podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znajdziecie Państwo na stronie www.culinary-heritage.com, a listę podmiotów, które otrzymały certyfikaty w załączniku.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...